neděle 27. července 2014

Učitelské listy - Předškolní výchova zlepšuje výsledky dětí ve škole

"Na základě výsledků šetření PISA 2012 uvádí, že děti, které se neúčastnily předškolní výchovy, mají v průměru o 51 bodů horší výsledky v testech v 15 letech, což odpovídá přibližně roku studia. Toto zjištění platí i po vyloučení různých faktorů, jako např. sociálně ekonomické zázemí žáka. 

Zatímco celková míra účasti dětí v předškolním vzdělávání se zvyšuje, PISA zjistila nerovnováhu v zapojení dětí podle jejich rodinné situace: předškolní výchovy se účastní větší procento dětí z lépe situovaných rodin než z rodin s nízkým sociálně ekonomickým statusem

Tento rozdíl lze pozorovat ve všech sledovaných zemích, největší je v Polsku (48 procentních bodů), na Slovensku, v Portugalsku a v Uruguayi (mezi 25 a 30 body). Tento rozdíl se v některých sledovaných zemích v období let 2003 až 2012 dokonce zvětšil, např. na Slovensku, ve Finsku, Řecku, Lotyšsku, Polsku, Lucembursku a Rusku, v některých se zmenšil jako v Německu, Portugalsku, Makau, Koreji a Uruguaji. 

Tato zjištění ukazují, že předškolní výchova a vzdělávání se často nedostává právě těm dětem, které by z ní mohly mít největší prospěch."


A jsme u toho... my učitelky to víme už dávno, že mateřská škola je základ, na kterém se dá stavět. 
A v souvislosti s tím mě napadá...
Bohužel, není v našem státě místo pro všechny děti. Ale zase budeme mít náhrady...(dětské skupiny) a za pár let přijdou pánové z výzkumných ústavů a sdělí nám, že děti z dětských skupin nedosahují takových výsledků jako děti z mateřských škol.
Nechci být prorokem, na to nemám právo,  jen si to myslím. Jinak všichni chceme, aby byl náš národ vzdělaný... 
Ale aspoň to pomůže rodinám, když se rodič vrací po rodičovské dovolené do práce. To samozřejmě nepopírám.

Žádné komentáře:

Okomentovat